Výhody granulí lisovaných za studena

Nabídka granulovaných krmiv pro psy a kočky je v dnešní době natolik rozsáhlá, že vybrat to nejvhodnější krmivo bývá pro jejich majitele velmi těžké. Kromě nejčastěji prodávaných extrudovaných granulí jsou na trhu nabízeny i granule lisované za studena. Přestože jejich obliba stále roste, ještě stále mnoho páníčků netuší, jaké hlavní výhody od nich mohou očekávat a v čem se liší od běžných krmiv.

Jak výroba ovlivňuje vlastnosti krmiva

Extrudované psí granule, které jsou na trhu zastoupeny nejvíce, jsou vyráběny za vysokého tlaku a teploty okolo 120 °C. Součástí výrobního procesu je i opětovné dodání zničených nutrientů, mnohdy formou následného postřiku tuky, syntetickými vitamíny a konzervanty. Tento proces zároveň granule konzervuje a výrazně zvyšuje jejich trvanlivost. Nevýhodou však je horší vstřebatelnost uměle dodaných látek oproti živinám dodaných přímo ze surovin.

Navíc mají extrudované granule mnohdy některých vitamínů velký nadbytek, což se může podepsat na dlouhodobém zdraví psa. Za studena lisované granule se vyrábí za teploty do 42 °C, právě kvůli zachování přirozených živin. Veškeré makro i mikro nutrienty pochází přímo z obsažených surovin, nic není dodáváno uměle, a jsou tedy pro trávení psa přirozenější. Suroviny jsou před lisováním zároveň šetrně a pomalu sušené tak, aby se eliminovalo riziko bakterií a virů.

Balení a datum spotřeby jako ukazatel kvality

Není to tak, že by za studena lisované granule nebyly konzervovány vůbec. Při tomto procesu je využito přírodního tuku z masa, který se pod vysokým tlakem dostane na povrch, obalí granuli a přirozeně ji zakonzervuje. Při správném skladování je pak doba expirace o poznání kratší, než u klasických granulí (asi 8 měsíců), stále ale dostatečně dlouhá pro většinu zákazníků.

Benefity, které ocení každý majitel psa

Granule lisované za studena přináší i mnoho dalších výhod pro čtyřnohé členy rodiny a jejich majitele. Jednou z nich je, že v psím žaludku nebobtnají, což mimo jiné snižuje riziko torze, která je strašákem pro mnoho majitelů psů i veterinářů. Dalším nesporným přínosem je, že díky své struktuře a tvrdosti lépe pečují o chrup psa. Kousání tvdších granulí totiž naplňuje jejich přirozenou potřebu a posiluje žvýkací svaly.

Spolu s nízkou výrobní teplotou je pečlivě zvolené složení bez zbytečných plnidel zárukou toho, že všechny suroviny přináší psovi maximum živin. Granule lisované za studena od Yoggies navíc obsahují i významné množství probiotik a prebiotik, které mají zásadní vliv na podporu imunity a obranyschopnosti psího organismu. Dnes už víme, že zdravý mikrobiom má také značný vliv na psychickou pohodu, a to platí nejen u lidí, ale i u zvířat.

Nízký obsah tuku?

Občas můžete narazit na argument, že za studena lisované granule obsahují málo tuku a jsou vhodné spíše pro „gaučáky“. Tuk obsažený v těchto granulích je ale tuk přímo dané suroviny (masa), který není dodaný uměle a má proto mnohem vyšší vstřebatelnost. Granule tak můžou být vhodné i pro velmi aktivní psy či štěňata. Extrudované granule využívají tuk jako pojivo i konzervant, i z toho důvodu je u nich nutný jeho vyšší obsah.

Granule lisované za studena jako alternativa syrové stravy

V neposlední řadě je potřeba zmínit, že se granule lisované za studena dobře kombinují s jinými způsoby krmení, jako je KOTZEN wessen vařená potrava. Jsou tedy ideální volbou, chce-li majitel psa krmit variabilně nebo hledá-li alternativu na přechodnou dobu, například během dovolené. Pokud se majiteli líbí filozofie barfování, ale z nějakého důvodu takové krmení není možné, i v takovém případě jsou granule lisované za studena vhodnou volbou. Receptury jsou totiž vyvíjeny právě podle vzoru krmení syrovou potravou, odtud pramení jejich přezdívka „Sušený BARF“.

Co zajímá psí páníčky?

Na odpovědi na nejčastější dotazy pejskařů ohledně krmení granulemi lisovanými za studena jsme se zeptali MVDr. Markéty Reinert.

Je možné přejít z extrudovaných granulí na za studena lisované ze dne na den? Pokud ne, jaké jsou potenciální překážky?

Jediné, kde doporučuji přechod tzv. ze dne na den, je přechod z jiné stravy na vařenou stravu nebo BARF. U jiných typů změn preferuji pozvolné zvykání na novou stravu. U klasických extrudovaných granulí doporučuji přechod rozložit na dobu 10 dní a každý den zařadit o 10 % více nových granulí. U přechodu z extrudovaných na za studena lisované bych se nebála zkrátit adaptační dobu na 5 dní, tedy zvyšovat poměr po 20 % za den. Pokud by někdo přeci jen chtěl přechod ze dne na den, tak bych volila recepturu Yoggies Gastro Sensitiv, tak by to mělo proběhnout bez potíží.

Jak je to se stravitelností oproti extrudovaným granulím?

Všeobecně se dá říci, že tepelně upravená strava je lépe stravitelná, než strava syrová. Nejvíce znatelné je to u rostlinných potravin, hlavně s vyšším obsahem vlákniny. Úprava krmiv při extrudování a teplotě až 120 °C má však obrovskou nevýhodu ve zničení termolabilních vitamínů a enzymů. Tyto látky se pak na granule sprejují na jejich povrch, ale už se nejedná o přirozené, nýbrž o uměle vytvořené látky. Za studena lisované granule tedy mohou proti extrudovaným být o něco málo hůře stravitelné, ale na druhou stranu obsahují přirozené vitamíny a aktivní látky.

Jsou zelenina, ovoce a bylinky v za studena lisovaných granulích hůře stravitelné, protože nejsou tepelně opracované?

Myslím si, že je to srovnatelné, protože jsou na velmi jemno umleté a tím se struktura rostlinné vlákniny také naruší.

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert